Patroon luieretui/verschoningsmat.


Ook wel eens geen zin om heel je luiertas mee te nemen als je alleen even naar de winkel gaat, maar wel voor nood een luier en doekjes mee wil nemen? Dan maak je toch deze schattige luieretui/verschoningsmat!

Hoe te maken:

Benodigd:

Wol/katoen ( ik heb 8 bollen gebruikt, van 50 gram/100 meter)  voorbeeld is katoen omdat dat goed te wassen is

Haaknaald 2,5 (als je andere garen gebruikt neem dan kleinste maat naald dat erop staat) 

Voeringsstof, je kan van alles kiezen maar denk eraan dat het niet te dik is en dat het wasbaar is.

Stopnaald

Steken:

Vaste

Stokjes

Reliëfstokjes

Patroon:

Toer 1: haak een ketting van losse. Opzet is x3 +5 het voorbeeld zijn 86 steken geweest 27×3 +5 (86) 

Let op dat je met garen met een grotere maat minder steken zal nodig hebben je kan zo breed maken als je zelf wilt.ik ga met het patroon van naald 2,5 katoen uit)

Toer 2: haak 1 stokje in elke losse van de ketting (86)

3:Maak 2 keerlosse en draai het werk, haak nu het eerste stokje in het 4e stokje. Daarna weer een stokje en dan een reliëfstokje voor. Ga verder als volgt: 2 x stokje, 1x reliëfstokje voor. Herhaal 26x  ( of tot je van de vorige toer nog 1 stokje hebt. In het laatste “stokje” (de keerlosse) van de vorige toer maak je een stokje.(81) 

4:maak 2 keerlosse en draai het werk. Haak nu als volgt: 2x reliëfstokjes voor, 1x stokje. Herhaal dit tot de 1 na laatste stokje van de vorige toer. Maak in het laatste “stokje” (de keerlosse) van de vorige toer een stokje.(81)

Als houvast: bij 2xrstv en 1 st:je ziet dat je goed zit als je stokje komt in de lussen van het reliëfstokje voor van de vorige toer.

Bij 2xst en 1rlstv: je ziet dat je goed zit als je reliëfstokje voor in de lussen van het stokje zit van de vorige toer. 

Herhaal nu toer 3 en 4 totdat je werk lang genoeg is voor je kind om op te liggen en nog een vak kan maken.

Omranding

Je kan ervoor kiezen om je werk te voeren. Ik heb een vulling gedaan op het gedeelte wat als mat dient en alleen voering op het gedeelte dat het zakje gaat vormen. Laat wel iets ruimte op de rand. Dat is mooier als je hem opgerold in je tas hebt. 

je kan een eigen gekozen omranding nemen ik heb gekozen voor vaste aangezien ik dan gelijk het vakje kon vastzetten( gebruik je een andere steek zal je het vak even los moeten vastmaken)

Het luiervak vouw de achterkant dubbel (ik heb afgemeten aan de grootste maat luier en een pak doekjes) je bent dan ongeveer 40 cm kwijt. Als je het vak groter maakt maak je gewoon je werk wat langer. Maak bij het omhaken van de steken gelijk de 2 delen aan elkaar van het vak. Ik heb 2 rijen vaste gemaakt om het werk heen. 

Je werk ziet er dan zo uit.

Heb je nog vragen mail gerust.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.